Всичко за мен

Моята снимка
Понякога се хващам, че съм пясъчен часовник. Преливам от пусто в празно и забравям,че времето лети. За това не спирам да се търся в пъзела от изживявания. Оглеждам се в детайлите, които носят нежност и усмивка, и любов. В роса по пролетна поляна и ухание на бор; в трептящите води на планинско езеро; в любящите очи на хората, които и аз безумно обичам ...

2.03.2018 г.

Химиотерапията и страничните й ефекти

7 част от поредицата "За брака и развода ми с рака"


Най-честите странични ефекти са добре известни на всеки човек. Но има и други, по-малко известни. Въпросът със страничните ефекти е щекутлива тема, защото често психиката ни прави номера, когато знае повече. Т.е., за колкото повече странични ефекти знаете, толкова по-вероятно е и да ги изпитате всички. За това ще се спра само на някои от тях, така, както правят и лекарите (на тях за това и не им се иска да говорят за тези неща).

Косопад

Имайте предвид, че лекарствата са най - различни и изобщо не е задължителна алопецията (косопадът). Все пак, това е най-малкият проблем в цялата работа и не бива толкова да се тревожите! Да, досаден проблем е, не е много приятно, но не е и болка за умиране!

При някои лекарства косата само оредява. Попитайте лекаря си дали и кога да очаквате този страничен ефект.

Например, при лекарството таксол косата пада в много висок процент от случаите. И това се случва към 18-я ден от първа вливка.

Съветвам ви още от първите дни след вливката, да скъсите косата си. Ако е много дълга, можете да я скъсите на 2 етапа, за да си дадете време да привикнете, но не се тревожете - при всички случаи, ефектът ще е "уау", защото ще бъдете различни. После, малко преди да започне обилния косопад (в примера с таксола, около 16-ти ден), помолете близък да я свали с машинка и, накрая, я обръснете. Така ще ви е далеч по-спокойно, по-хигиенично и приятно, отколкото, и вие, и близките Ви, да гледат падащи кичури дълга коса, която да влиза в дрехите и да остава на възглавницата Ви.

Възможно е в корените да ви приболява, когато започне обилния косопад. Особено ако прекарвате ръка срещу корените. Това усещане преминава в последствие и не е нищо страшно.

Няма никакъв смисъл да купувате скъпоструващи ампули и шампоани против косопад. Ако е страничен ефект на лекарството Ви, тя ще си падне.

Според мен, няма смисъл и да купувате естествени перуки. В днешно време изкуствените перуки изглеждат много добре! Имат си прическа, която си стои, без да се налага особена подръжка. Естествената перука лично на мен по не ми допада, защото освен, че прическа не стои, тя си има и някаква остатъчна чужда енергия...

Не се притеснявайте да носите и кърпи и тюрбани, особено лятото. Времената са такива, че вече почти на никой не му прави впечатление, когато види жена с тюрбан. 

Имайте предвид, че държавата ни предоставя по 100 лв. за перука, на всеки 12 месеца, защото те се захабяват. Ако избраната перука е по-скъпа, може да си доплатите. Процедурата е следната:

* Взимате протокол от ЛКК (от болницата, в която се лекувате, обикновено), в който, един вид, е доказателството, че се нуждаете от перука.
* Протоколът, заедно с удостоверение за номер на банкова сметка (ако искате така да получите парите), и удостоверение от работодател за доходите (това пък защо, бога ми, не си го обяснявам) и ги отнасяте в местната Дирекция Социално подпомагане, където попълвате заявление и няколко кратки декларации. След около месец, те ще кажат кога, отивате при тях, за да получите Заповед за отпускане на помощ. Със заповедта отивате в одобрен магазин, купувате перуката, плащате я със собствени средства и взимате фактура и приемо-предавателен протокол. Последните отнасяте пак в ДСП като доказателство, че  100-те лева оползотворявате именно за перука. След това, до месец получавате парите, по избрания от вас начин. Може и първо да поискате парите, но после пак трябва да занесете разходооправдателния документ, т.е. фактура. Освен това, до получаване на парите, косата вече може да ви е паднала, а през това време ще се тревожите, че нямате перука... 

След приключване на лечението, косата ви изниква по-гъста, често различна - къдрава и по-светла, напр. Но след няколко месеца, постепенно си става Вашата си коса. Тогава е моментът да експериментирате с най-различни бои за коса. Косата расте при всеки с различна скорост, но грубо, да кажем, с 1 сантиметър на месец.

Линк ще поставя само към магазина, от който купувам вече няколко пъти перуки, харесват ми като качество и прически и, изобщо съм много доволна. Намира се в Пловдив. Но трябва да поровя в документите за адреса и името. За други магазини из страната, вече има доста информация в нета.

Гадене и повръщане

Също не е задължително, особено повръщането. Зависи си от лекарството, което Ви вливат, от поемането храна и вода, и от психиката Ви. Принципно, в повечето случаи, преди лекарствата за рака, Ви се прави премедикация - влива ви се лекарства против повръщане и противоалергично лекарство. Можете да се запасите и с допълнителни хапчета против повръщане за вкъщи, като Деган или Зофран на хапчета, в случай, че гаденето се засили.

За минимизиране на предпоставките за повръщане: хапвайте леко и пийте много течности, за да изхвърлите по-бързо отровите, но на малки глътки за да не се засилва гаденето. Най-добре е, това да е вода, но, ако ви се гади от нея, то пийте каквото и да е, айрян, чай, компот, натурални сокове, каквото се сетите, но трябва да пиете! Някога, когато ме диагностицираха, лекарите казваха, че колкото изпикаете, толкова трябва да изпиете. Дори мерехме урината с шише. Сега вече не дават толкова конкретен съвет, но при всички случаи трябва да измиете по-бързо отровите. Посещавате често тоалетната.

Спад в показателите на ПКК (Кръвната картина)

Степента, в която химията се отразява на кръвната ви картина, също зависи от конкретното лекарство. При значително излизане извън референтнте стойности, лекарят може да отложи следващия курс. За това е добре да положите усилия това да не се случва, като:

* на 7-я до 10-ден след вливката, да си проверите ПКК. В този период лекарствата най-много може да се отразят. И ако има значителен спад да вземете подходящи храни и добавки.

* За хемоглобина - вземете превантивни мерки, като консумирате повече желязо. Телешки черен дроб, стафиди, коприва, жълтък и... хайвер, особено черен! Но той е много скъп, а казват, че състава на хайвера е един и същ във всички видове. Само гледайте да не е фалшив. Лекарят Ви може и да Ви изпише желязо в лекарствена форма.

*За левкоцити, неутрофили и прочие - лекарят Ви може да Ви изпише растежни фактори. Има някои много добри лекарства. Но сами преценете добре. Те стимулират растежа на клетките... Можете да ползвате и Маоло и Герисан. Изпробвани лично и с много добър ефект.

Има и други промени, които могат да настъпят в ПКК или биохимията. Но, за сега, няма да се спирам на тях.

Други странични ефекти, които може да усетите са променен вкус, изострено обоняние, намален апетит, нервност, отпадналост, невропатия, запек/разстройство, алергични реакции.

Но, ако продължа да ви запознавам с тях, може да стане като онзи герой на Дж. Дж., който изчел медицинския сборник и стигнал до извода, че е болен от абсолютно всичко, освен вода в капачката на коляното. Така че спирам до тук. 

Ако имате конкретни въпроси, свържете се с мен, чрез формата за контакт най-долу. Стига да мога да помогна, съм насреща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар