Всичко за мен

Моята снимка
Понякога се хващам, че съм пясъчен часовник. Преливам от пусто в празно и забравям,че времето лети. За това не спирам да се търся в пъзела от изживявания. Оглеждам се в детайлите, които носят нежност и усмивка, и любов. В роса по пролетна поляна и ухание на бор; в трептящите води на планинско езеро; в любящите очи на хората, които и аз безумно обичам ...

18.11.2014 г.

Видове изследвания

при диагностициране и проследяване на онкологични заболявания

Четвърта част от поредицата "За брака и развода ми с рака"

Съдържание на свързаните публикации по темата


К р ъ в н а    к а р т и н а   и  б и о х и м и я:

Пълната кръвна картина (ПКК) е първото изследване, което се пуска при какъвто и да е проблем. Но тя не винаги е показателна преди диагностицирането, т.е. показателите в нея може да са напълно нормални. 

По време на лечение ПКК се следи много внимателно и най-вече хемоглобин, левкоцити, еритроцити и тромбоцити, неутрофили и т.н., защото химиотерапията (ХТ) често се отразява силно върху показателите и понякога се налага спиране на лечението или други мерки за стабилизиране на показателите преди продължаване на лечението. Във Ваш интерес е да правите всичко възможно да поддържате показателите си на добро ниво, като хапвате подходяща храна, добавки, спорт и други мерки.
 
По отношение на биохимията - това също си е е цяла наука, разбира се, но мисля да посоча някои акценти само:

По време на лечение най-много се наблюдават чернодробните АСАТ и АЛАТ, за да се преценява текущо токсичността. 

Алкалната фосфатаза (АФ)  показва проблеми в костите и в черния дроб.

По нататък ще кача линкове с референтни стойности, но имайте в предвид, че те може да са различни в различните лаборатории, в зависимост от реактивите и методите.



Т у м о р н и  м а р к е р и

Казва се, че туморните маркери са неспецифични, а това означава, че се влияят от много фактори, не всички от които са  раков процес, например възпаления, пушене, алкохол, стрес и др.

Все пак при много високи стойности най-често става дума за злокачествен процес.

Но само на основание на туморен маркер не може да се правят заключения. Изследванията се правят и се анализират в съвкупността си, т.е. гледат се и образни изследвания и кръвни, но  окончателно диагноза може да се постави само след взимане на материал по време на операция или чрез биопсия. Така че, не бързайте да се притеснявате, ако маркерът Ви е повишен. Има всякакви случаи. Понякога раковия процес се е развивал при напълно нормален туморен маркер, а друг път проблемът се оказва безобиден при повишени стойности на маркера.

За различните видове рак има различни маркери. Ето няколко линка с информация за видовете маркери:

http://kandilarov.com/faq/tumor_markers?lang=BG

http://anticancer-bg.com/research/tumor-markers

http://www.onkolink.site88.net/markeri.htm


Е х о г р а ф и я  

Най-често чрез нея се наблюдават коремни органи - бъбреци, далак, черен дроб и т.н.. Може да се гледат и гърди и гуша. Понякога се налага и ехограф и скенер. Зависи от структурата, плътността, разположението и други характеристики на находката (образуванието, сянката или там каквто виждат специалистите)


С к е н е р и

ПЕТ

Бях започнала да пиша по темата, но попаднах на формулярът "Информация за пациента" на Александровска болница. Той е доста подробен, така че тук ще посоча само някои неща, които не ги пише там, а са ми направили впечатление при провеждане на изследването.

За да се направи ПЕТ трябва да са минали поне 2 седмици от последната Ви ХТ и дори повече ако сте били на лъчетерапия (виж в Информацията за пациента по-горе)

Снабдявате се с направление - талон 119 от личен лекар или от лекуващият Ви онколог.

Обаждате  се на телефоните и питате за кога има дати за да може да сравните между двата ПЕТ скенера. После трябва да представите документите за да преценят дали да Ви планират. Можете да изпратите копия на документите (всички епикризи и изследвания до момента) лично и по куриер, ако живеете извън София. Може да минат една - две седмици, докато Ви се обадят за да Ви кажат одобрен ли сте за провеждане на изследването и за коя дата.Датата Ви може да е за след 2 или дори 3 месеца.

* Редактирам публикацията към днешна дата, 27.02.2018 г.: за щастие ПЕТ скенерите в България са вече 4-5 и изследванията се провеждат по-бързо от посочените горе 2-3 месеца.

Два дни преди датата започвате подготовка, както е описано в листовката Информация за пациента, линк, към която виждате два абзаца по-горе. Подготовката включва диета, спиране на цигарите и някои други подробности.

За деня на изследването се подгответе с много търпение, защото чакането е голямо. Изотопът пристига от чужбина (ако между временно не е настъпила промяна) ежедневно със самолет и обикновено около 9,30 ч. Понякога, в зависимост от метеорологичните условия, самолетът закъснява. Има случаи, в които изотопът е пристигал в 15,30 ч. И чак след това, много бавно, започват да минават пациентите (обикновено около 14-16 човека на ден).

Пациентите се викат по ред, който лекарите преценят, в зависимост от възраст на пациента, състояние и дали ще пътува.За това всички пациенти се викат едновременно сутринта в 8,30 ч. и чакането започва.

*Редакция към 27.02.2018 г.: В Сити Клиник организацията е по-добра. Пациентите се викат в определени часови диапазони, а не всички наведнъж и така чакането е по-малко.

Така че носете си вода, книжки, телефони, таблети и каквото друго се сетите.


С ц и н т и г р а ф и и

Това изследване се прави предимно за да се провери състоянието на костите. Сцинтиграфията показва артритни, остеопорозни и злокачествени изменения. Апаратът е подобен на скенер. Има видове рак, при които той често дава отражение в костите, като метастазира там. Има и раци, при които това не се наблюдава. Въпреки това е добре периодично да си правите това изследване, да кажем на 2-3 г., ако лекар не Ви е посъветвал да го правите по-често.

Р е н т г е н

При всички видове нови апарати рентгена все още си е най-добро образно изследване за състоянието на белия дроб.

М а м о г р а ф и я

Всяка жена над 40 г. трябва да си прави мамография периодично, примерно на 2 г. Особено ако е нераждала и ако е в климакс (естествен или изкуствен). Мамографията и палпиране на гърдите от мамолог обикновено са първите изследвания, които установяват проблем в гърдите.


Освен тези изследвания, разбира се, има още много най-различни в зависимост от съмненията. Може да Ви насочат за мамография, гастроскопия и какво ли не. Не се спирам на тях, защото не са част от моята опитност.

Ако имате някакви въпроси и ако знам и мога да Ви отговоря - пишете ми чрез формата за контакт в долния десен ъгъл на блога. Ще ви отговоря максимум до няколко дни, стига да имам отговор на въпроса ви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар