Всичко за мен

Моята снимка
Понякога се хващам, че съм пясъчен часовник. Преливам от пусто в празно и забравям,че времето лети. За това не спирам да се търся в пъзела от изживявания. Оглеждам се в детайлите, които носят нежност и усмивка, и любов. В роса по пролетна поляна и ухание на бор; в трептящите води на планинско езеро; в любящите очи на хората, които и аз безумно обичам ...

18.11.2014 г.

Скромното ми мнение за болници и специалисти

3 част от поредицата "За брака и развода ми с рака."

Съдържание на свързаните публикации по темата


Както знаете няма човек на тази земя, който да е само добър или само лош. Институциите се правят от хора, така че същото се отнася и за тях. По тази причина ще се въздържам от крайни квалификации. Със син плюс отбелязвам повече положително мнение, с червен минус - повече отрицателно мнение. 

Ние правим изборите си по най-различни критерии. Когато е застрашен живота ни и времето е още по-ценно от преди, за нас е още по-трудно да вземем решение на кого да се доверим.

Ако погледнем философски на нещата вероятно ще кажем, че няма верен и грешен отговор - всичко, което ни се случва се случва за да изгради собствената ти житейска пътека, да ни научи на нещо. Но, когато сме в стрес от най-голямата заплаха - страхът от смъртта, ние често загубваме способност да гледаме философски.

Тук давам своето мнение, основаващо се преди всичко на лични наблюдения. Начините за връзка с тях съм посочила в публикацията Списък с полезни връзки и координати. Разделила съм нещата за по-голяма прегледност.

Тъй като публикацията ще стане дълга, ако търсите нещо конкретно просто натиснете Ctrl + F (опцията за търсене) и напишете в диалоговия прозорец ключови думи, най-близки до това, което Ви интересува.



І. Б О Л Н И Ц И

СБАЛО ГР. София (Онкологията в Дървеница):

+ Много голям поток от пациенти, съответно много различни казуси, което позволява на специалистите да се учат динамично и бързо.

+ Лекарства се осигуряват приоритетно за тази, най-голяма болница с държавно участие.

+ Стаите са подновени с ПВЦ дограма. Базата е сравнително добре поддържана и чиста, но,  специално в Клиниката по лекарствено лечение (ХТ) санитарните възли са под всякаква критика, направо отвратително и нечовешко. Все едно сме страна не от Третия, а от Четвъртия свят. Този проблем е още по-очеваден, от както НЗОК прави проверки дали реално има пациенти, които да съответстват на броя на отчетените клинични пътеки. Налага се пациентите да престояват (и преспиват) в болницата, толкова денонощия, колкото е пътеката (3, 5 дни в повечето случаи), независимо, че няма какво да правят там през цялото време. 

+ Болшинството от персонала, особено в Клиниката по ХТ, но и в Коремна хирургия, се държи възпитано и любезно и работи бързо и съвестно. Отлични впечатления от сестрата в приемен кабинет на Коремна хирургия.


- Големият поток от пациенти по-трудно се управлява - Понякога се просрочват разумните интервали между терапиите (вливките). Това се случва особено по празнизците, но не е оправдание за прекъсване на лечението на пациенти. В масовия случай ХТ трябва да се провежда между 21-я и максимум 28-я ден от предходното вливане. При мен имаше не еднократно просрочване, последното, от които беше 35 дни. Това ме накара да напусна СБАЛО ЕАД и да последвам професор Тимчева в новата клиника в МБАЛ Надежда.

- Лоша организация при приемане на пациентите - действително пациентите са страшно много, но има много какво да се направи по организацията, така, щото да се пести умора и изнервяне на пациентите, а съответно и на персонала.

МБАЛ Надежда, Клиника по ХТ:

Клиниката към тази болница е част от сдружението Онкологични клиники "Валентина Цекова", което обединява няколко частни клиники, между, които е и нашумялата Клиника в Болница Средец.  

От мои и чужди наблюдения може да се заключи, че персоналът в МБАЛ Надежда е избран измежду най-добрите специалисти и привлечен от СБАЛО, а в МБАЛ Средец от ИСУЛ (МБАЛ Царица Йоанна). 

Лечението в тях е безплатно, в случай, че сте осигурено лице, т.е. отидете с направление от личния Ви лекар.

+ Отлична база - съвременна, комфортна. Стаите имат самостоятелни санитарни възли. Към всяко легло има прикрепен смарт ТВ с интернет, при това безплатно. В стаите има между 2 и 4 легла.

+ По компактен колектив, което позволява по-близък контакт и повече уют за пациентите

+ Има стремеж към подобряване на организацията и дори лично на мен проф. Тимчева каза, ако имаме предложения за подобряване на организацията да споделяме това, за да се взимат мерки.

- И тук се чака доста, докато те приемат, но не е толкова тегаво, поради приятната обстановка, наличие на достатъчно седящи места  и голям ТВ в чакалнята.

- Специалистите в кабинета за скенер не са на добро ниво. В моя случай при последния ми скенер, направен и разчетен там, специалистът видя метастази на много необичайно място за моя вид рак. Настоях за второ мнение, което категорично отхвърли тези съмнения. Ако не бях потърсила второ мнение, щях да бъда включена веднага за вливане и то с някакви други лекарства, за които не знаех нищо. А това може да се окаже колосален проблем при по-нататъшна необходимост от промяна на лечението. Но за това ще говоря в друга тема.


Аджъбадем Сити клиник - мнението и впечатлението ми ТУК.


Комплексен онкологичен център гр. Пловдив (КОЦ) към УМБАЛ Св. Георги:

Онкологичен диспансер 
- като цяло всячески избягвам да ходя там, тъй като съм с много лоши впечатления от цялата организация и от отношението на някои лекари, които обикновено са на гинекологичен кабинет. (ще ги посоча в следващата точка). За съжаление през годините се е налагало, защото в моя град няма ОД и сме причислени към пловдивския ОД. 

Отделения по ХТ 
+ Като цяло базата е добра - добре обзаведена и чиста. Стаите са малки и уютни, със самостоятелен санитарен възел (да, стигнали сме до там да се радваме, когато имаме тоалетна!)
+  По-голямата част от персонала е любезен. Работят бързо и чисто. 
+ Организацията (поне в отделението ръководено от д-р Канарев) е добра.

- Изключително съм разочарована от някои лекари, ще ги посоча по-долу


ІІ. С П Е Ц И А Л И С Т И 

1. Коремни хирурзи

+ Проф. Валентин Димитров (СБАЛО), ръководител на Коремна хирургия. Добър професионалист. Достъпен и любезен. Все още не е прекалено възрастен (малко над 60 г.), а в същото време има достатъчно натрупани квалификация, знания и опит.

2. Химиотерапевти

+ Проф. Тимчева (МБАЛ Надежда) е един от най-добрите професионалисти у нас, дългогодишен ръководител на Клиниката по лекарствено лечение в СБАЛО, както и дългогодишен национален консултант. Разочарова ме, когато бях отново на кръстопът з апродължаващо лечение, записах си час за платена консултация, а тя си тръгна в този ден преди да е изпълнила всичките си консултации. Наложи се да се консултирам с друг лекар, вместо с нея, в което се оказа, че няма нищо лошо, но, все пак, огорчението от некоректното поведение остана. Защото, ако наисттина е имала пътуване в чужбина, както ми съобщиха, то, по всяка вероятност е било планирано и беше редно да ме уведомят да не пътувам в този ден. А аз избирам лекарите си, не само по това да имат достатъчно знания, но и отношението към мен да е добро, възпитано, любезно, да отговарят пълно на въпросите ми и т.н.

+ Д-р Канарев (КОЦ Пловдив, Втора база) - В интерес на истината трябваше да мине малко време за да оценя по-пълно и адекватно качествата на д-р Канарев. Д-р Канарев има и частен кабинет, където може повече да Ви обърне внимание, просто защото там във фокуса му сте само Вие. Като цяло бях много доволна, докато се лекувах там и д-р Канарев има заслуга за това, защото като ръководител на отделението той отговаря и за организацията. Така, че и като лекар, и като човек, и като администратор мнението ми е положително. Просто в един момент се усъмних, че взимаме правилните решения, защото маркерът бавно падаше и след 7 курса ХТ, д-р Канарев започна да говори за 8-ми и 9-ти курс. А аз бях започнала да си мисля, че вероятно развивам резистентност към тези лекарства и ми изглеждаше, че лечението е неефективно. Тогава проведох консултации с други химиотерапевти и с хирурзи за евентуално хирургично отстраняване на видимите образувания и така стана, че се преместих за лечение в София като цяло. Сега като се връщам назад във времето си мисля, че може и да съм сгрешила в преценката си тогава. Може би трябваше да се доверя и да направим още два курса... Не знам, може би щях да съкратя 2 годишното лечение, ако се бях доверила на д-р Канарев. Кой може да знае?!
*Редактирам с днешна дата, 27.02.2018 г. - д-р Канарев от няколко години вече не работи в УМБАЛ Св. Георги. За жалост, не знам къде е в момента.

- д-р Томова - ръководител на едно от трите отделения по ХТ към КОЦ Пловдив, т.нар. ІІ база - циничен и груб човек, съответно и такава като лекар. Щях да сгреша ако бях приела подхвърлянията й за адекватно мнение. Не умея да се доверявам на такъв тип хора в живота си, били те и лекари с много опит за лекарствения подход, но без никаква емпатия и старание в отношението към пациентите. Но и не желая да се уча на това. 

3. Специалисти по нуклеарна медицина, рентгенолози/специалисти, разчитащи скенери

+ Доц. Кирова (МБАЛ Токуда)

4. Психолози и психотерапевти

+ Вероника Иванова - психотерапевт. На разположение е безплатно за хоспитализираните пациенти на СБАЛО. На мен лично тя много ми допадна, съответно й се доверих, а от там нататък терапията при нея се оказа много полезна за мен.
*Редакция към 27.02.2018 г.: Вероника Иванова вече не работи в СБАЛО.  Там вече има друг психолог, който не познавам. Аз, лично, предпочитам психотерапевтите, като специалисти. Те са надградили се психолози, които влизат в дълбочина на един или друг подход или школа, а някои изучават и прилагат по няколко школи, които ползват, според индивидуалния случай.


ІІІ. О Б Р А З Н А   Д И А Г Н О С Т И К А  (скенери, сцинтиграфии и т.н.)

ПЕТ скенер

Стигнала съм до извода, че организацията е почти еднаква в двата ПЕТ скенера, които към момента функционират на територията на страната (единият в Александровска болница в София и другият в МБАЛ Св. Марина във Варна) и, честно казано, не я одобрявам. Няма да слагам плюсове и минуси, защото няма смисъл, нямаме голям избор. Аз лично съм ползвала само този в София.  Най-големия проблем е, че за това изследване трябва да се планираш няколко месеца предварително, което понякога го обезсмисля. По-подробни данни за това какво представлява изследването и как се провежда четете в следваща публикация за видовете изследвания.
*Редакция към 27.02.2018 г.: В София вече има ПЕТ и в Сити Клиник. Организацията е много по-добра. Насрочването на изследването става в по-кратък срок.

Сцинтиграфия на кости

- Ползвала съм сцинтиграфа в Александровска, но беше преди години. Не помня много. Но тази година, когато се обадих за да ме планират се оказа, че чакането е голямо (повече от месец)

+ Тази година правих сцинтиграфия в УМБАЛ Св. Георги в Пловдив. Апаратът им е сравнително нов. Планираха ме в много по-кратък срок. Организацията е добра. Отношението на персонала бих оценила като средно ниво.



Информацията е много, но все пак не може да се включи всичко. Ще допълвам ако се сетя за някакви важни пропуски.

В случай, че нещо съм пропуснала или имате някакъв въпрос пишете ми чрез формуляра за връзка (в долен десен ъгъл на страницата). Ще се радвам да бъда полезна, стига да мога и да знам.

15 коментара:

  1. Благодаря много за информацията и затова, че сте си направила труда! ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постингът Ви чакаше одобрение, едва сега видях.

      А аз Ви благодаря за обратната информация! Не че държа на нея, не съм го направила за да очаквам каквото и да е, но все пак се надявам да съм полезна някому и е приятно да знам, че е така! От сърце Ви желая успех и да успявате да намирате и добрите неща, които Ви се случват, покрай всички житейски неприятности!

      Изтриване
    2. Здравейте,
      Имате ли някакво мнение или пък да сте чувала мнения за д-р. Койнов и клиника Сердика Онкология отделение 2 в Овча купел?

      Благодаря предварително!
      Кремена

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Писах преди 2 дни, но по някаква причина не е излезнало съобщението.
    Исках да ви попитам дали имате някакви впечатления или коментари от познати за клиника Сердика Онкология 2 в Овча купел, при д-р. Койнов? В дилема сме къде да се запише майка ми за ХТ, а времето напредва. Чета по форуми, но за там специално не се коментира нищо. Просто дали сте чувала нещо?

    Предварително благодаря!
    Много се извинявам, че ви занимавам!
    Кремена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, съжалявам за забавянето, не бях влизала в блога си, а коментарите Ви чакаха модериране за да се появят под публикацията.

      Може би съм закъсняла с отговора, но и, за жалост, не мога да кажа нищо конкретно за Сердика. Доколкото си спомням, д-р Койнов преди Сердика работеше в ИСУЛ. Специалист с дългогодишен опит. Но не мога да кажа нищо конкретно за Сердика. Аз лично, в момента съм отново на лечение. Избрах Сити Клиник и, за сега, съм впечатлена и удовлетворена от отношение, организация и обстановка! Започнала съм да пиша публикация в този смисъл, но така и не съм я довършила. Ако мога да бъда полезна с още нещо, насреща съм. Успех!!!

      Изтриване
    2. Здравейте, и аз съм пациент на Сити клиник от 2 седмици. Откриха ми карцином на млечна жлеза. Трябва ми добър онколог, за да планира лечението, но за проф. Дудов има час най- рано след 20 дни, а това е твърде много в моя случай.Някой друг онколог в София да ми предложите? Предварително благодаря!

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Здравейте, Мими,

      Ако държите да се видите с професор, може да се обърнете и към плоф. Тимчева в МБАЛ НАДЕЖДА или проф. Куртева в СбАЛО в Дървеница.

      Но професорите са така. Те обикновено оглавяват отделения и са ангажирани. Пътуват много по разни конгреси м чужбена и прочие. Понякога нетигулованите и по-млади лекари са за предпочитане. Те повече се стараят, информират се за новостите и т.н. Освен това решения се взимат на онкосъветите, екипно.

      Аз бих останала в Сити Клиник. Може да проведете консултация с д-р Арабаджиев, който ръководи единия ат екипите химеотерапевти за да се обсъди лечението на онкосъвет и да не се губи време, а междувременно бих си записала час и за проф. Дудов за да се уверя в правилноктта на решението. Ако прецени друго, може да го смени от вгория курс.

      Но от приятели с рак на гърда знам, че най - важното е точната диагноза. Дали е хер положигелен шли отрицателен и т.н.От тям нататйк лечението е па медицински стандарт. Така, че бих те посъветвала да занесеш материал и в друга лаборатория за потвърждаване на конкретната диагноза. Материалът е блокчето от биопсия или операция. Взимаш го от болницата, в която са поставили диагнозата и го занасяш в друга лаборатория за ревизия на хистологичния резултат.

      Ако диагнозата не е коректна и лечението няма да е. За това е толкова вяжно. Имам близка приятелка с подобен случай. И добре, че не се довери на лябораторията в КОЦ Пловдив, защото излезе съвсем друго. От том нататък лечетието се коригира навреме и сега е добре, слава Богу.

      Това е прокто мнение. Доверявай се единствено на собствената си интуиция!

      Изтриване
    5. Благодаря от сърце за изчерпателния отговор.Записах си чяс за д-р Ганчева. В четвъртък съм при нея. Най- искрени пожелания за здраве и късмет!

      Изтриване
    6. Ако бях обърнала внимание, че в четвъртък Сте в Сити клиник, можеше и да се видим ... На вливка съм до утре - 15.09.17. По обяд си тръгвам. На 4-я етаж, 408, Екатерина - ако имате път насам е в утрешния ден 😊

      Изтриване
    7. Мими, д-р Гаврилов в Онкологията в Дървеница е един от най-добрите лекари онколози, хирурзи.

      Изтриване
  3. Аз съм от Плевен.2015г. Съм оперирана от карценом на гърдата и сега 2018г. ми откриха метастаза на пубисната кост. Сега трябва бързо да реша къде да се лекува в Сити клиник или в Онкологията в Плевен. Моля за съвет и мнение за лъчетерапията и химиотерапията в Сити клиник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      Тази статия, както и публикацията, специално посветена на Сити Клиник в блога ми, са за това. Споделила съм мнението си доста подробно. Но пак ще кажа - за мен, към момента, по-добра клиника от Сити Клиник, в България, няма!

      Относно лъчетерапията не мога да споделя много, защото при мен това лечение не се прилага. Но познавам лично завеждащия - д-р Николай Недев, който дълго време е единствения лекар в Клуба за борба с рака в dir.bg, където, още по времето, когато работеше и живееше много далеч от България, той даваше, напълно некомерсиално, насоки, съвети и консултации, доколкото е възможно и редно да се дават такива от разстояние и без преглед и съответната документация.

      Дълго изречение стана, но с него просто казвам, че питая най-дълбоко уважение и благодарност, че правеше това. И сега продължава, но по-рядко, по ред причини.

      Иначе за техниката, обстановката и обслужването, няма какво ново да кажа, освен казаното в публикациите в блога.

      Така че, моето лично мнение е това. Но, трябва да знаете, че не мога да нося отговорността за избора Ви...

      На каквото и да се спрете, пожелавам успех!

      Изтриване
  4. Здравейте! Оперирана съм на 06,12,219г. във ВМА от рак на дебелото черво. Не знам поради какви причини, но моята хистология се забави много и получих епикризата си и становището на онкокомитета една на 15,01,2020г. За химиотерапия ме насочиха, че било най-добре в Онкологията в Дървеница. Но когато се обадих да си запиша час при проф. Куртева ми казаха да звънна след 3 дни, че сега се местили в друга сграда. Опасявам се да не загубя много време тъй като предполагам,че часът който ще ми дадат за проф. Куртева ще е след доста дни, а аз и досега загубих доста време в очакване на епикризата и становището на онкокомитета. Освен при нея към кой добър онколог за назначаване на химиотерапия бихте ме насочили?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Минало е доста време от коментара Ви. Съжалявам. Трябваше да ми пишете през формата за контакт. Телефонът щеше да изкрънка и да го видя.

      Ами... какво да Ви кажа... С професорите е така, чака се. Професори има - и Дудов, и Тимчева. Може и други да има вече. Дудов е в Ситиклиник, Тимчева в МБАЛ Надежда.

      Другият вариант е да запишете консултация при "простосмъртен" лекар. Например Ганчева в Сити клиник. Аз вече в Дървеница не ги знам. Забравила съм ги, може промени да има.Аз съм си в Сити клиник. За Ганчева ще е по-скорошня консултацията.Тя е шеф на единият от екипите в Сити клиник.

      Желая Ви успех! Ако имате въпроси, моля, ползвате формата за контакт по-добре, за да отговоря своевременно.

      Изтриване